Hemmastittare

Sista bilden från min dagbok, som kanske 10-11 åring(?) jag tycker den är så komisk, tragisk på något sätt samtidigt som den säger väldigt mycket om hur jag kände, i princip varje dag, under hela min skoltid.
 
http://www.aftonbladet.se/wendela/familj/article20225207.ab (Länk till artikeln)
 
Jag känner verkligen igenom mig i det hon berättar, ja förutom delen om hjälpen och att det har blivit bra då tyvärr. Det var faktiskt först för något år sedan jag hörde ordet hemmasittare och tänkte direkt "De pratar ju om mig!". På något sätt var det en lättnad, för under hela uppväxten har jag skyllt det på mig själv och inte på att något annat har varit fel i mitt liv eller i skolan. Det beror nog mycket på att alla vuxna skällde på mig och kallade det skolk. Jag gick mer och mer sällan till skolan för varje år, varje dag handlade i princip om att försöka vara hemma. I princip varje sida i min dagbok jag skrev som liten står det "Jag var hemma idag" eller "Hoppas jag kan vara hemma imorgon". Det var verkligen en ångest, man ville ju försöka ta sig till skolan för att ingen skulle bli arg på en och så, men det var verkligen en kamp att ta sig igenom en dag i skolan. I högstadiet var det riktigt illa. Ångesten tog över och det blev helt enkelt för mycket, jag orkade inte.
 
"Förr blev jag bara utskälld för att jag inte var i skolan. Jag önskar någon hade frågat varför, eller hur jag mådde"
 
Jag kan verkligen skriva under på det, och det är så oerhört sorgligt att förmodligen väldigt många kan göra det samma.

Ibland har man inget annat val än att ge upp

 
Jag älskar att Petter gör det här, så starkt och det tar på sätt och vis bort en del av (i alla fall min) skam för att ge upp något. Ibland måste man faktiskt våga erkänna för sig själv, och kanske även andra, att det bara inte går. Att man inte kan, att man inte klarar av något. 
 
Jag har på sätt och vis gett upp matematiken (och väldigt mycket annat, just nu, men det får vi ta i ett annat inlägg) Det var verkligen hopplöst, och så lyckades jag bli lite osams med läraren eftersom att jag tog på det om det muntliga, och så sa han att jag skulle få F och då hade jag liiite svårt att vara sådär övertrevlig som jag gärna vill vara mot lärare (Läs:de som ger mig betyg) så det är inte precis att ha dom bästa förutsättningarna. Allt kändes bara skit, jag ville bara bort från allt. Ångest. Jag har alltså hoppat av kursen, men jag ska börja om den i mars istället, på en annan distasskola. Då har jag längre tid på mig, eftersom jag kan plugga till dess. Blir ju dock att man inte pluggar lika intensivt men jag ska försöka göra mitt bästa. Det värsta är att jag inte får några pengar nu överhuvutaget, det är inte roligt men vad ska man göra.
 
Det är jobbigt att ha misslyckats, att behöva ge upp men samtidigt blir jag arg på att jag känner så och att andra ser det som att jag tar den enkla vägen ut för jag har verkligen gjort mitt bästa under dom här 5(?) veckorna. Jag klarar det inte, inte med den läraren, redovsingen, tidspressen och allt. Det går inte. Jag kan inte, ja till viss del kanske det beror på mitt dåliga självförtroende och självkänsla men vad hjälper den vetskapen mig?
 
Åh, ÅNGEST. Jag hoppas verkligen jag kan klara av det sen, jag vill bara få det överstökat för matte får mig att må oerhört dåligt då jag känner mig mer och mer uppgiven för varje mattetal. Tyvärr hade jag knappt någon matte i högstadiet/gymnasiet så jag kan inte grunderna, vilket ju försvårar allt ännu mer. Usch. 
 
MEN. Jag har inte gett upp helt och hållet. Inte än.

Ni vet den där känslan....

 
 
Ni vet när man tror att man faktiskt betyder något för någon, när man känner sig lite speciell? Ni kanske även känner igen känslan när man inser att det inte alls var så, när man inser att man bara varit en i mängden. 
 
Jag har insett att en person inte riktigt var den som jag trodde, och att jag inte betydde så mycket som den här personen fått mig att känna det som. Jag blev lite ledsen av att ha fått den vetskapen för det var i princip första gången, som jag har känt att jag (eventuellt) kan ha en betydelse för någon men uppenbarligen (av det som kommit fram) var jag bara en i mängden. Jag insåg också att personen ljugit en helt del för mig, det gör mig besviken även om jag inte tror att människan har menat illa. Tvärt om, men det känns ändå. Men det är bara att försöka gå vidare. Igen. 

Vad man köper i en mellandagsrea-psykos

 
.... Någon som vill ha några? 

Årskrönika 2014

 
 
Nu har jag inte läst igenom det jag skrivit, så jag vet inte hur pass läsbart det är men jag har försökt se tillbaka på året och även tittat lite framåt... Dom senaste åren har jag haft en lite jobbig känsla vid nyår, det beror nog främst på att jag ser tillbaka och känner att jag i princip inte gjort någonting... Inte kommit framåt. Jag är rädd att tappa hoppet, och jag är framförallt rädd för framtiden. Rädd att aldrig bli fri från mina svårigheter -att alltid ha ångest i sociala situationer, att alltid tvivla på mig själv och aldrig kunna bygga upp min självbild och självkänsla tillräckligt mycket för att nå dit jag strävar. Att alltid känna att jag inte duger, att aldrig kunna vara den jag vill vara, att aldrig hitta rätt i livet, att jag ska hindra mig själv från att nå mina mål. Jag är rädd för att aldrig våga tillräckligt mycket.
 
Det här året, och framförallt dom senaste månaderna, har jag flytt väldigt mycket från verkligheten. Jag har inte orkat med mina egna tankar, min rädsla och allt annat som skapar ångest i mitt liv. Det har varit jobbigt men samtidigt inte, jag har levt i en bubbla och det är något jag är van med och trygg i. Det är egentligen först när jag kommer ut från den, och börjar tänka som det är jobbigt. Det är en trygghet att fly in i någonting annat men jag vill ju inte vara där, men jag har inte riktigt kraften eller modet att ta mig ur den. Inte nu. Men jag önskar att jag, 2015, lever lite mer i verkligheten, och lite mindre i den där bubblan. Jag önskar att jag hittar styrkan, och inte känner att jag måste fly från verkligheten för att orka leva mitt liv. 
 

 
Jag skrev ju en årskrönika förra året och hade vissa mål för 2014, minns inte exakt vad jag skrev men jag tror det såg ut ungefär såhär:få grundläggande behörighet, spara pengar, bli lite mer social och kanske våga träffa någon från nätet -gärna någon som jag skulle kunna bli vän med. Det första målet har jag lyckats med, grundläggande behörighet har jag nu. Jag behöver nu bara klara matten för att få en högre behörighet. Det är ett litet helvete, minst sagt. Jag sitter i princip med dom där j*vla ekvationerna (just nu) dygnet runt, som jag hatar det. Men jag försöker ju i alla fall, alltid något antar jag, sedan om jag lyckats har jag verkligen ingen aning om. Just nu känns det inte som det kommer gå.
 
Mitt nästa mål var att spara pengar och tja, det gick faktiskt bra tills mellandagsrean började i ALLA affärer. Då fick jag någon slags psykos och köpte allt jag ville ha, och lite till. Rea eller inte. Nu är i princip allt mitt sparande borta, haha, det är så typiskt... Det känns jobbigt, men man måste ju få unna sig lite?! (jaja, att shoppa för flera tusen kanske inte räknas som lite men noga då) Pengar börjar ge mig ångest eftersom att jag nu inte längre kommer få något från försäkringskassan. Senaste 2 (3?) åren har jag fått ca 5 tusen i månaden för "förlängs skolgång". Det blir inte roligt nu när det försvinner, men vad ska man göra... Mitt sista mål var att bli mer social, våga lite mer än tidigare år och inte stänga in mig i mig själv, utan försöka utmana mig själv. Det här punkten har inte gått så bra och det känns ganska tungt. Någonstans är det ju det viktigaste, jag tror att jag behöver träffa människor och få känna att jag beyder något för någon för att må bra. Jag har blivit så isolerad, vilket bara gör att min sociala fobi större. (ja jag skriver social fobi nu, det tar emot lite men jag börjar kunna erkänna det för mig själv nu, i alla fall) Samtidigt lider jag inte direkt över det, jag är ju van och vantrivs inte av att vara så pass ensam, som vissa nog skulle tycka att jag var. Jag tror ändå att jag skulle må bra av att träffa någon människa som jag kan bli nära. Inte minst behöver jag bli av med min ångest i sociala situationer. Det är ju fruktansvärt jobbigt att ha, även om man är van vid det.
 
Men jag vågade trots allt träffa någon från nätet, jag är lite stolt över det faktiskt. Jag vet att det inte är något speciellt eller något att vara stolt över egentligen men för mig var det oerhört svårt. Mina krav på mig själv är så höga, det kan verkligen ställa till problem. Nu gick det ju okej, även om vi inte klickade alls. Vi var som natt och dag, och bredvid någon som tar väldigt mycket plats blir jag väldigt liten. Jag hade chansen att prata en hel del ändå, men jag vågade inte riktigt öppna mig, det var ganska jobbigt. Efter det mötet växte jag nog lite samtidigt som jag kände mig låg över att det inte riktigt blev som jag ville. I en fantasivärld så önskar man ju att den man tillslut vågade träffa, blev en vän för livet, men riktigt så enkelt är det ju inte.
 
Något av det jobbigaste det här året har varit min framtidsångest, skolångest och att min farfar blev väldigt sjuk. Jag är inte riktigt gjord för att klara av sådant tror jag, när någon mår dåligt i min närhet så är det precis som att jag får den smärtan. På riktigt. Det har också varit oerhört jobbigt att känna att jag får sämre och sämre kontakt/relation med min pappa, jag önskar så att det vore annorlunda men jag vet inte riktigt hur det ska gå till. (hoppas ingen orkar läsa såhär långt för det känns egentligen lite för privat för att skriva för mig, men är det en årskrönika så är det)
 
 
Nu till det positiva, det får man inte glömma även om det negativa har en tendens att ta över. I början av året såg jag Rone Pope live(!) vilket var en häftig upplevelse, det var oerhört bra även om jag fick tinnitus av det. (Ja på riktigt, men ingen allvarlig sort... tror jag) Det här året har också en önskan slagit in som jag drömt om sedan jag var liten, nämligen att jag köpte en liten tax. Jag skulle ljuga om jag skrev att det inte varit tufft, den här rasen kräver betydligt mer än den jag haft sedan tidigare. Valpar är ju lite jobbiga också, men det har samtidigt varit underbart. Nästa år hoppas jag att vi växer tillsammans.(och att hon slutar gnälla konstant ;) Skämt å sido, jag älskar min lilla tax. Jag planerar att börja spåra med henne det här året, och även gå en kurs i rallylydnad. Återstår att se hur det går!
 
Jag tycker det blir så tragiskt när man varje år önskar att nästa blir bättre, så jag ska inte skriva det. Vad jag önskar är istället att jag kan börja riva muren jag har byggt runt mig, slutar fly från min själv och vågar lita på människor och även på mig själv. Jag vill inte vara rädd längre, jag orkar inte det. Nästa år kommer jag, förhoppningsvis, ta ut mitt slutbetyg efter att jag gått klart mattekursen. Med er utan betyg i matte 2a. Det känns både bra och oerhört jobbigt, eftersom att det har varit en trygghet att plugga -veta vad man ska göra. Sedan har jag verkligen ingen aning, min mardröm är att jag sitter här nästa år och skriver att jag inte gjort NÅGOT för att "jag inte vet", "inte vågat" och så vidare... MEN det får inte bli så, jag måste hitta rätt och våga drömma, lita på att jag också kan. Det blir svårt, men jag kommer göra mitt bästa i alla fall.  
 

 
Jag har varit dålig på att blogga det här året, det beror nog mest på att jag, som jag nämnt tidigare, flytt från mig själv väldigt mycket. Och att blogga handlar ju mycket om just mig, men jag orkar inte skriva, inte tänka och inte andas i verkligheten emellanåt. Det känns ganska destruktivt att fly bort i tankarna så jag ska göra mitt bästa för att ta mig ur det. Jag ska även försöka blogga lite mer det här året, det kan ju kanske vara roligt att se tillbaka på en dag. Mitt mål för det här året bara att försöka att må lite bättre, och att inte drunkna allt för mycket i mina känslor, försöka att hålla hoppet uppe och inte ge upp oavsett vilka hinder jag stöter på. Jag vill kunna leva mitt liv, inte känna att jag varje dag måste vinna ett krig.
 
Tack för det här året! (eller ja, nu är jag efter så jag får skriva -tack för förra året)